10.000 de arbori în Iași
Iașul a fost deposedat sistematic de spații verzi, de facilități de recreere și agrement, de baze sportive și de centre culturale. Unele au fost uitate, altele au fost distruse, iar altele pur și simplu furate. Așa se face că părinții nu au unde să-și ducă copiii, bătrânii nu au unde să socializeze, iar tinerii nu au acces suficient la sport și cultură. Emisiile poluante măsurate în oraș prin stațiile de monitorizare din Rețeaua Locală de Monitorizare a Calității Aerului plasează Iașul pe unul din primele trei locuri din România la capitolul poluarea aerului. Avem sub 26 de mp de spațiu verde / locuitor, nivel stabilit ca standard minim de Uniunea Europeană, iar spațiile verzi sunt într-o stare de degradare generalizată. Istoric vorbind, s-a construit foarte mult în anii 80, iar plantările s-au făcut masiv atunci (aliniamente stradale, zone tampon între blocuri, etc). Deși replantări s-au mai realizat în ultimii ani, este evident că ne aflăm într-o situație dificilă, cu capacitățile naturale ale arborilor de a-și îndeplini “sarcinile” estetice și ecologice în declin. Trecând peste sancțiunile europene, care nu sunt oricum nu de neglijat, poluarea urbană alarmantă în care trăiesc 400.000 de ieșeni, zi de zi, nu a îngrijorat administrația locală în așa măsură încât să existe un proiect real de înverzire a orașului, așa cum se întâmplă în marile orașe din UE. Ce trebuie făcut:
1. 10.000 de arbori în Iași! Plantăm o pădure urbană, creăm fațade și pereți verzi. Parisul a decis să planteze 20.000 de copaci până în anul 2020, creând o „pădure urbană”. În 2018 plantase deja 10.000. Vom analiza numărul de arbori pe care îl putem avea suplimentar în Iași. Plantarea copacilor este una dintre cele mai ieftine și benefice măsuri pentru sănătatea locuitorilor. Plantarea a 10.000 de arbori în Iași este un proiect entuziasmant și realist. Arborii sunt o soluție pentru multe dintre cele mai presante probleme de mediu din oraș, pădurile urbane având un impact pozitiv evident. În afară de faptul că asigură habitatul propice echilibrului biodiversității urbane, arborii ajută la preluarea apei din precipitații reduce scurgerile pluviale, protejează calitatea apei și reduce costurile de tratare. În plus, echilibrează umiditatea atmosferică, asigură confortul termic resimțit și stochează în mod natural Carbonul atmosferic. Însă cel mai important pentru Iași este că arborii acționează ca filtre naturale care absorb gazele poluante CO, O3, NO2, SO2 , metalele grele și rețin particulele fine PM 10 și 2.5 în masa vegetală. Prezența arborilor în oraș poate duce la diminuarea temperaturii pe timp de vară cu 2-8°C. Nu în ultimul rând, spațiile verzi și pădurile urbane îmbunătățesc sănătatea fizică, psihică și comportamentală a oamenilor, contribuind la bunăstarea comunităților urbane.
2. Eliberăm spațiile verzi de mașini, de construcții improvizate, de chioșcuri și de mizerie. Le îngrijim și le redăm comunității. Iașul este sub nivelul de 26 de mp de spațiu verde/locuitor stabilit ca standard de Uniunea Europeană. Deși în Registrul Spațiilor Verzi este menționată o suprafață de aproape 24 mp/locuitor, în realitate situația este cu mult diferită. În primul rând, acest Registru ia ca referință populația din 2011. În al doilea rând, în acest registru sunt incluse ca spații verzi și cimitirele și pădurile de la periferia orașului. În realitate, spațiul verde ce-i revine fiecărui ieșean este sub 18 mp. Obiectivul este să creștem această suprafață până la 26 de mp, în teren efectiv, fără artificii birocratice, fără includerea terenurilor extravilane în intravilan. Verificăm situația fiecărui metru pătrat de teren din oraș și îl punem în valoare prin plantarea de arbori și prin îngrijire periodică. Apoi demolăm și desființăm orice amenajare ilegală care acoperă acum spațiul verde. Blocăm orice construcție pe spațiul verde. Includem în noul PUG spații verzi oriunde acest lucru este posibil. Impunem noilor cartiere rezidențiale să aibă spații verzi plantate cu arbori mult mai generoase. Refacem aliniamentele de arbori. Segmentele de spații verzi de pe trotuare pot fi înfrumusețate prin plantarea cu flori sau montarea unui gazon (a se vedea Șoseaua/Strada Arcu, strada Gării, Tătărași și multe alte cartiere/zone) .
3. Revitalizăm malurile râurilor, transformându-le în spații verzi, amenajăm spații verzi de proximitate, baze sportive și zone cu potențial turistic și de agrement Sunt cel puțin 9 ha pe malul Bahluiului care ar putea să fie amenajate ca spațiu verde plus alte hectare pe Nicolina și Ciric. Sunt de asemenea păduri și zone foarte bune pentru recreere, pentru agrement sau pentru baze sportive. Vom selecta 10 proiecte majore de amenajare și le vom realiza până în 2024.
4. Facem curățenie. Amplasăm recipiente de gunoi și pungi pentru recoltarea excrementelor de la câinii cu stăpân, pe cât mai multe străzi și în parcuri. Derulăm o campanie de conștientizare a nevoii de curățenie (de exemplu, “Vă rugăm curățați după câinele dumneavoastră”). Aplicăm amenzi dacă este necesar. Suplimentăm numărul de containere de gunoi acolo unde frecvent gunoiul se revarsă pe stradă. Încurajăm și eficientizăm colectarea selectivă.