Oprirea construcțiilor haotice
În Iași, s-a construit haotic, la limita legalității și adesea dincolo de ea. Nu s-a ținut cont de infrastructura rutieră și de utilitățile din zonă, nu s-au respectat cerințe minime privind spațiul verde și funcționalitățile mixte în noile cartiere, nu s-a urmărit păstrarea unei anumite coerențe arhitecturale. Consecința directă o vedem peste tot în oraș: calitatea locuirii în Iași a scăzut dramatic în ultimele decenii. Singurii care au câștigat au fost rechinii imobiliari. Vreau ca de acum înainte, să câștige ieșenii, nu privilegiații rețelelor de influență transpartinice. Trebuie să punem ordine în haosul urbanistic din Iași și să încurajăm dezvoltarea urbană reală, nu tunurile imobiliare.
1. Urgentăm aprobarea PUG-ului. De ani buni, Iașul nu mai are un Plan Urbanistic General. Ultimul a fost elaborat în 1999 și a fost prelungit de mai multe ori doar pentru a nu genera un blocaj generalizat în sectorul construcțiilor din oraș. În fiecare an, ieșenii au fost amăgiți că municipiul va avea un nou PUG. Însă de fiecare dată, așteptările le-au fost înșelate. Singurii care s-au bucurat de întârzieri au fost cei care au construit haotic, care au luat derogări peste derogări și au investit doar cu gândul la profit, nu și la oraș. Iașul are nevoie de un PUG nou și modern, care să pună ordine în oraș și să revitalizeze fostele zone industriale. Acest PUG trebuie să facă obiectul unei ample consultări cu toți cetățenii pentru că, în ultimă instanță, deciziile care se iau în materie de urbanism ne afectează pe toți.
2. Vom impune exigențe suplimentare pentru noile cartiere și vom verifica respectarea lor. Legea permite să primăria să ceară ca orice nou cartier să aibă spații verzi satisfăcătoare și aliniamente de copaci pe marginea străzii, plus bandă pentru bicicliști. De asemenea, vom solicita ca în cartierele mari să fie prevăzute spații pentru funcțiuni complementare, adică pentru școli și grădinițe, pentru spații culturale și sportive. Și vom urmări ca aceste funcțiuni chiar să existe. Sunt prea multe dezvoltări imobiliare ample care nu au unități de învățământ în apropiere, nu au nici măcar transport în comun, iar părinții sunt nevoiți să-și ducă copiii cu mașina la școală sau grădiniță.
3. Vom prelua la Primărie inițiativa dezvoltării orașului. În acest moment, inițiativa aparține investitorilor privați. Aceștia construiesc acolo unde găsesc teren, fără nicio preocupare legată de infrastructura edilitară. Însă într-un oraș modern, Primăria este cea care pregătește o strategie de dezvoltare pe mai mulți ani și comunică din timp care sunt zonele în care va investi pentru extinderea infrastructurii și a rețelelor de utilități. Abia după ce există un proiect de extindere ar trebui să apară și dezvoltările rezidențiale, astfel încât viitorii proprietari să aibă certitudinea accesului la toate facilitățile oferite de oraș: drum, școală, transport public, parc, centru cultural și sportiv, spațiu comercial, restaurante.
4. Simplificăm procedurile birocratice și respectăm termenele legale. Cei care au nevoie de certificat de urbanism, de autorizație de construire, de proces verbal de recepție a lucrărilor și de orice aviz sau document ce ține de urbanism trebuie să primească aceste documente în termenul legal. Întârzierile și tratamentul preferențial nu vor fi acceptate. Nu va mai conta numele investitorului sau relațiile pe care le are prin diverse partide politice. Toți cetățenii vor fi tratați egal și vor primi răspunsuri în termen legal și conform conform prevederilor legale.
5. Extindem rețeaua de utilități în tot orașul, inclusiv în noile cartiere. Sunt ansambluri rezidențiale care nu au fost racordate la rețeaua de canalizare. Și sunt încă străzi întregi, aproape un sfert din total, pe care nu este rețea de gaze naturale. Pentru un oraș modern, acest lucru este pur și simplu inacceptabil. Investițiile Primăriei trebuie să vizeze în special modernizarea infrastructurii rutiere și extinderea rețelelor de utilități.
6. Susținem arhitectura modernă și lansăm concursuri de soluții pentru regenerarea urbană a zonelor destructurate. În Iași au rămas zone industriale părăsite, clădiri reper abandonate și imobile într-o accentuată stare de degradare. Acestea trebuie readuse la viață prin ample proiecte de regenerare urbană. În Iași nu a fost organizat niciodată un concurs internațional de arhitectură, pentru că nu a avut nimeni până acum ambiția și viziunea de a dezvolta un oraș european. Vom schimba acest lucru. Vom lansa concursuri internaționale la care vom invita cei mai buni arhitecți din lume. Și cele mai bune soluții vor fi puse în practică. Vom renova zonele centrale din Iași (Cub, Hala Centrală). De asemenea, vom investi în simboluri arhitecturale moderne și creative. Iașul trebuie să aibă o Autogară, un Centru de știință, un Institut de cercetare, nu doar ca funcționalitate, ci și ca repere vizuale integrate în secolul 21.
7. Curățăm orașul de publicitatea stradală invazivă. Orașele moderne au limitat drastic panotajul. Panourile publicitare acoperă fața Iașului, sunt o sursă de poluare vizuală și sparg coerența arhitecturală și urbanistică a zonei unde sunt amplasate. Vom inventaria toate contractele și toate autorizațiile date până acum și vom ajusta regulamentul local de publicitate stradală astfel încât să ne asigurăm că orașul nu este sufocat de panouri. Și, evident, vom avea grijă ca sumele cuvenite bugetului local să fie juste și să fie încasate.