top of page

Program Politic

Catalogul electronic
în școlile din România

În viața de zi cu zi, nu mai folosim hărți pe hârtie în mașină, nu mai trimitem scrisori prin poștă și nu mai călătorim sute de km pentru o conversație. De ce în școli încă mai punem note pe hârtie și folosim metode din anii 1950?

În anul școlar 2023-2024, 1164 de școli participă la al treilea program pilot pentru implementarea catalogului electronic, derulat de Guvernul României prin Ministerul Educației Naționale. Acest număr a evoluat de la 248 și 742 în anii anteriori.

În România, sunt 7130 de școli, din care 6118 finanțate de la buget. 3979 de școli din mediul urban și 3151 de școli din mediul rural încearcă să educe 3.495.800 de elevi (preșcolari – liceu).

În multe școli, condițiile sunt de anii 1970, iar rezultatele sunt dezastruoase. Progresul este mult prea lent date fiind tehnologiile disponibile și resursele minore necesare introducerii catalogului electronic în toate școlile din România.

Ce este un catalog electronic?

Un catalog electronic se referă la o platformă online sau la un sistem de gestiune care conține informații despre cursurile disponibile, materialele didactice, programele de studiu, orarul cursurilor, notele și alte aspecte legate de procesul educațional.

Acesta poate fi utilizat de către studenți, profesori și personalul academic pentru a accesa și a gestiona informațiile referitoare la cursuri și la activitățile academice.

School Application

Beneficii

Există numeroase beneficii asociate cu utilizarea unui catalog electronic în domeniul educației.

Iată câteva dintre acestea:

Accesibilitate:

Un catalog electronic poate permite accesul la informații în orice moment și de oriunde, atât timp cât există o conexiune la internet. Acest lucru oferă flexibilitate studenților și cadrelor didactice care pot accesa materialele și resursele educaționale atunci când au nevoie de ele.

Economisirea timpului:

Catalogul electronic elimină necesitatea de a căuta prin materialele tipărite sau de a solicita informații de la secretariate.

Actualizare ușoară:

Profesorii introduc rapid notele și absențele, generează medii și rapoarte automate, și semnalizează riscurile de abandon, corigență sau note insuficiente.

Orice schimbare în programele de studiu, orarul cursurilor sau alte informații relevante poate fi înregistrată rapid.

Interactivitate:

Multe cataloge electronice includ funcționalități interactive, cum ar fi căutare avansată, filtrare, evaluări și feedback.

Elevii beneficiază de atenție și conversații la timp cu părinții și profesorii despre nevoile și dezvoltarea lor personală.

Monitorizare și raportare:

Catalogul electronic poate oferi instrumente pentru monitorizarea și raportarea progresului academic al studenților. Părinții au acces în timp real la note și absențe, comunicare directă cu profesorii și directorii și analiza evoluției copiilor lor.

 

Directorii vizualizează cataloagele și orarele tuturor claselor și profesorilor, obțin statistici privind elevii și generează automat rapoarte pentru Direcțiile Județene și Ministerul Educației Naționale.

Reducerea costurilor:

În timp ce inițial implementarea unui catalog electronic poate implica costuri, pe termen lung poate reduce costurile asociate cu tipărirea și distribuirea materialelor tradiționale. De asemenea, poate reduce costurile administrative asociate cu gestionarea și actualizarea informațiilor academice.

Rapoarte:

Instituțiile județene și naționale generează automat și în timp real rapoarte globale, specifice sau individualizate, comunică direct și eficient cu inspectorii, directorii, secretariatele și cadrele didactice prin intermediul mesageriei, și fundamentează politici publice pe date concrete.

Adult Students

6.834 lei / elev

În 2023, costul standard per elev este de 6.834 de lei.

 

Conform tarifelor anunțate de companii furnizoare de soluții de catalog electronic, doar 60 lei per elev per an sunt suficienți pentru a asigura cheltuielile cu catalogul electronic, adică mai puțin de 1% din cât cheltuiește statul român cu educația.

Bugetul anual necesar este de 3.495.800 de elevi x 60 lei /elev = 209.748.000 lei. Raportat la bugetul anual propus pentru educația națională în 2024 de 57,4 miliarde lei, suma necesară catalogului electronic în toate școlile din România reprezintă 0,36%

Sistemul național de educație se confruntă cu probleme serioase, cauzate în principal de birocrație și funcționarea ineficientă, caracterizată de reguli și metode depășite.

  • Conducerile școlilor și secretariatele lor sunt copleșite de sarcini greoaie, fiind nevoite să completeze un volum enorm de raportări, statistici și acte solicitate de Ministerul Educației și Inspectoratele Școlare Județene.

  • Profesorii sunt constrânși să utilizeze vechile cataloage pe hârtie, adică un sistem de notare depășit, care consumă mult timp.

  • Elevii, care ar trebui să fie centrul sistemului, sunt privați de oportunitatea de a învăța și de a colabora la proiecte într-un mediu digital atractiv și nativ pentru ei.

  • Părinții nu sunt suficient de informați cu privire la situația și evoluția copiilor lor.

  • Ministerul Educației, ISJ-urile și autoritățile locale întâmpină dificultăți în obținerea informațiilor de la școli, ceea ce duce la luarea unor decizii fără date în timp real.

  • Comunicarea precară dintre toți acești factori implicați în educație afectează semnificativ performanța sistemului, având consecințe negative asupra performanței elevilor, absenteismului și abandonului școlar.

În mandatul meu am susținut catalogul electronic prin amendamente la buget și proiect de lege depus în Parlament

"Este esențial ca Ministerul Educației Naționale să adopte un angajament oficial și bine definit
privind digitalizarea tuturor școlilor din România. Testele PISA ne arată că nu mai putem
aștepta."

Extras din expunerea de motive din proiectul de Lege pentru finanțarea și implementarea catalogului școlar electronic în învățământul preuniversitar

Lege pentru finanțarea și implementarea catalogului școlar electronic

Lege digitalizare preuniv Cosette_Page_1_edited.jpg

Amendament buget catalog electronic

Amendament-01_edited.jpg

Am susținut în Parlament acest proiect

Catalogul electronic la nivelul școlilor ar fi cel mai rapid implementat de companii private, iar soluția de integrare de la nivelul Ministerului Educației ar putea fi construită cu fonduri europene prin POCIDIF.

bottom of page