top of page

Obiective și activitate ca deputat de Iași

Din 2016 sunt deputat de Iași. Contribuția mea cea mai semnificativă a fost în Comisia de Buget, Finanțe și Bănci, în cadrul căreia am susținut, prin amendamentele depuse, direcția corectă pentru România, în special din perspectivă fiscal-bugetară.

Femeie deputat Iași în Parlament
Cosette Chichirau pensii speciale

Doar în 2021-2022, am exprimat 3188 de voturi în plenul Camerei Deputaților pentru amendamente, proiecte și legi care afectează toate domeniile vieții noastre: justiție, economie, sănătate, educație.

Când am stabilit dacă votez pentru sau împotriva unui proiect, am avut două reguli care să mă ghideze: legile să fie corecte pentru cetățeni și să genereze bogăție pentru toți în mod echitabil, în toate regiunile țării.

Am cerut salarii decente pentru cei care muncesc și eliminarea posturilor care risipesc banii bugetului.

 

Activitatea

M-am opus
pensiilor speciale

Mi-am dat demisia cu câteva zile înainte de finalizarea
primului mandat ca să nu beneficiez de pensie specială.

"Demisia mea este un act de voință politică prin care mă asigur că nu voi beneficia de pensie specială. Înțeleg să îmi asum decizia demisiei din funcția de membru ales al Parlamentului României ca un gest de onoare și de responsabilitate față de toți românii care muncesc și nu beneficiază de pensii speciale."

Fotografiea demisiei pentru a nu beneficia de pensii speciale

M-am luptat în Parlament și pentru:

Anticorupție
și transparență

Datele arată că în România prețul mediu per contract în achizițiile publice este mai mare cu aproximativ 33% decât în restul țărilor europene din cauza costurilor corupției. Publicarea din oficiu a contractelor încheiate de autoritățile publice ar ușura semnificativ detectarea neregulilor și eliminarea lor în timp.

6% din PIB
pentru educație

De 12 ani, Legea Educației
nu se aplică în România!
Cei 6% rămân un vis frumos.
În realitate, procentul alocat Educației scade de la an la an. Proiectul de buget pentru anul 2023 confirmă acest dezinteres cu efecte devastatoare pe termen lung pentru societatea românească.

Justiție
independentă

Am luptat pentru o justiție independentă, pentru că fără justiție, nimic nu poate funcționa în România.
În februarie 2017, am lansat și condus protestul Occupy din Parlament. Am sprijinit astfel protestatarii din Piața Victoriei și am format împreună o opoziţie puternică.

Am obținut finanțare de 2,3 miliarde euro pentru 378 km din Autostrăzile Moldovei A7 și A8. Finanțarea autostrăzilor Moldovei prin PNRR este unul dintre obiectivele pentru care m-am luptat și l-am îndeplinit. Susțin A8 în primul rând, pentru că ne conectează cu Europa centrală și de vest, și A7, pentru că ne conectează cu sudul țării. Aceste legături rutiere ar facilita dezvoltarea industrială mai rapidă a regiunii și ar stopa sau încetini depopularea Moldovei.

Am cerut finanțare pentru Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu” Colegiul Pedagogic ”Vasile Lupu” din Iași are nevoie urgentă de finanțare pentru renovare. Ieri, în Comisia de Buget, am depus mai multe amendamente la Bugetul pe 2022. Printre acestea, am susținut și un amendament pentru Colegiul Pedagogic ”Vasile Lupu” din Iași. Este unul dintre cele mai vechi licee pedagogice din România, este o școală cu tradiție dar funcționează într-un imobil monument istoric aflat într-o stare avansată de degradare. Am solicitat fondurile necesare pentru reabilitarea clădirii. Necesarul ar fi de 50 de milioane de lei, dar pentru anul viitor, pentru a demara lucrările, ar fi nevoie de 10-20 de milioane. Sper ca amendamentul să fie adoptat, iar elevii Colegiului să se poată bucura în scurt timp de condiții optime de învățare.

Am solicitat alocarea sumei de 60 milioane de lei pentru reabilitarea Secției Clinice 2 Pașcanu a Spitalului de Pneumoftiziologie Iași. Secția Clinică 2 Pneumologie (Pașcanu) necesită intervenții atât la infrastructură cât și la căile de acces și alei. Spațiile sunt insuficiente, aspectul și condițiile sunt improprii desfășurării actului medical și cazării bolnavilor. Aici funcționează și o secție de pediatrie. Suma solicitată era destinată reabilitării, consolidării și refuncționalizării secției astfel încât să poată funcționa în secții normale.

Am pus presiune pe Ministerul Transporturilor pentru electrificarea liniei de cale ferată M600 Iași-Tecuci și pentru analiza navigabilității râului Prut.

Am cerut suplimentarea cu 1 milion de lei a bugetului Clubului Sportiv Municipal Iași Avem sportivi foarte buni care trebuie încurajați să facă performanță în Iași. Până acum, mulți au fost nevoiți să plece în alte orașe pentru că nu li se asigurau condiții și venituri măcar la un nivel minimal.

Am cerut finanțare pentru relocarea penitenciarului Iași Penitenciarul Iași este amplasat în cartierul Copou, un loc unde oamenii vor mai degrabă să vadă spații culturale, muzee, biblioteci sau parcuri. De ani de zile se tot vorbește despre relocarea penitenciarului, dar niciodată nu s-au alocat fonduri. Așa că am depus un amendament pentru finanțarea cu 10 milioane de lei a primelor etape necesare în vederea relocării Penitenciarului Iași.

Am cerut bani pentru investiții și reparații în comunele Valea Seacă, Tomești, Ciurea și Fântânele din județul Iași, în plenul Camerei Deputaților.

În teritoriu am vizitat cartierele Iașului pentru a asculta și înțelege problemele și dorințele ieșenilor.

Pentru Iasi
Galerie vieo
bottom of page