top of page

Iașul este cel mai poluat oraș din România. Nu este o percepție, este o realitate gravă, atestată de măsurători oficiale. Aerul din Iași are cele mai ridicate concentrații medii anuale de PM10 și PM2,5 (particule în suspensie, cu diametrul de 10 și, respectiv, 2,5 micrometri, extrem de periculoase pentru sănătate). Datele Agenției Naționale pentru Protecția Mediului arată că, în 2018,  singurele stații din țară unde s-au depășit pragurile stabilite de Comisia Europeană la PM10 și PM2,5 au fost cele din Iași.

Principala cauză a poluării în Iași este traficul rutier. Dar traficul nu este singura problemă. Concentrația de noxe și particule este influențată și de șantierele din Iași, de gropile de gunoi autorizate sau nu, de sistemele de încălzire central sau individuale, de agenți economici din sectorul industrial. Iașul trebuie să învețe din experiența altor orașe europene care au fost în aceeași situație. Există numeroase măsuri care au dat rezultate  și p e care le putem folosi și noi.

1. Începem cu devierea traficului greu pe variantele ocolitoare. Primăria trebuie să se implice cât mai mult posibil în urgentarea investițiilor la Centura Iașului . Este inacceptabil ca tirurile și camioanele să treacă aproape prin centrul orașului.

2. Modernizăm parcului auto al Companiei  de transport public, cu accent pe soluțiile cele mai prietenoase cu mediul: tramvaie moderne, autobuze electrice sau autobuze cu emisii scăzute de noxe. Un  transport public bine pus la punct va avea și un alt avantaj: ieșenii vor alege să meargă cu autobuzul sau cu tramvaiul și nu cu mașina personală. Asta va însemna mai puțină aglomerație în trafic și mai puțină poluare.

 

3. Înăsprim controalele la șantierele din oraș, verificăm sistematic modul în care gropile de gunoi respectă normele de funcționare și verificăm activitatea marilor agenți economici care sunt potențial poluatori. Aceste acțiuni trebuie realizate printr-un parteneriat instituțional între Primărie, Garda de Mediu și Agenția pentru Protecția Mediului, fiecare având atribuții specifice în domeniu.

 

4. Însă înainte de orice, investim într-o rețea proprie de senzori care să acopere tot orașul și să arate în timp real care este situația poluării în fiecare cartier. În funcție de aceste date, care trebuie să fie mereu accesibile publicului, Primăria trebuie să ia măsuri pe termen mediu dar și să întreprindă acțiuni imediate, atunci când sunt depășite limitele critice de poluare.

bottom of page