top of page

Economie

Iașul și Zona Metropolitană Iași nu au un profil economic bine conturat și sunt încă departe de atingerea potențialului în acest domeniu. Județul Iași, chiar dacă este primul din regiunea Nord-Est la contribuția la PIB, este abia pe locul 6 la nivel național, cu aproximativ 30.000 de milioane de lei. Spre comparație, Timiș, Cluj și Constanța au fiecare o contribuție de peste 40.000 de milioane de lei. Lipsa autostrăzii și problema generală a infrastructurii explică în mare măsură această situație. Însă un primar trebuie să caute soluții pentru impulsionarea economiei, nu justificări. Dezvoltarea economică aduce locuri de muncă mai multe și mai bine plătite, rezolvă parte din decalajele de dezvoltare și oferă o șansă pentru zeci de mii de familii care locuiesc în comunele din jurul Iașului.

 

1. Promovăm Iașul ca destinație pentru investitori. Primăria va iniția discuții cu diverse companii pentru a atrage investiții în zonă. De asemenea vom deschide un birou de reprezentare la Bruxelles pentru a ne promova orașul într-unul din centrele decizionale ale Europei. Iașul are peste 20.000 de IT-iști și în fiecare an ies de pe băncile facultăților câte 2.500. Avem așadar resursă umană bine pregătită și suficientă pentru atragerea unor investiții majore în domeniu.

2. Încurajăm cultura antreprenorială, dezvoltăm infrastructura pentru afaceri și susținem industriile creative. Primăria se poate implica în dezvoltarea economică a orașului prin programe de mentorat pentru tineri , pentru femei și pentru cei care doresc să devină antreprenori, prin dezvoltarea de incubatoare de afaceri și a unui parc industrial, prin susținerea unor evenimente de business și prin susținerea cercetării și dezvoltării.

3. Dezvoltăm turismul, lansăm și promovăm un brand turistic pentru Iași. Avem un oraș cu care ne putem mândri. Însă Iașul nu reușește încă să-și atingă potențialul turistic. Trebuie construită o rețea de informare turistică, definite și marcate trasee și trebuie investit în dotări urbane cu funcționalitățile pe care turiștii le caută.

bottom of page