Artă și cultură
Iașul trebuie să fie mai ambițios atunci când vine vorba despre artă și cultură. Avem oameni talentați și avem o comunitate care așteaptă de la autorități mai mult decât concerte și zile festive. Iașul are vocație de capitală, iar acest lucru trebuie să se vadă și în plan cultural. Sprijinul dat de Primărie trebuie să încurajeze arta, nu kitsch-ul, și trebuie să ducă la conturarea unei identități unice și distincte pentru oraș.
1. Oferim spații artiștilor și artizanilor. Ieșenii au organizat deja, pe banii și pe munca lor, evenimente și spații comunitare pentru creativi (Iași Oraș Galerie, Hubrica). Aceste inițiative trebuie susținute de Primărie prin investiții în spații comunitare care să le fie oferite artiștilor și artizanilor la prețuri decente.
2. Organizăm evenimente culturale de referință. Iașul este un oraș universitar, are o populație mai tânără decât multe alte localități, dar, cu toate acestea, este lipsit de o viață culturală intensă. Vrem să impulsionăm acest sector și să dezvoltăm parteneriate cu companiile dispuse să sponsorizeze consistent o agendă culturală pe măsura Iașului. Există creativitate, există piață, există fonduri substanțiale în mediul privat și există exemple de reușită în domeniu. Tot ce avem de făcut este să punem toate aceste lucruri împreună. Vom organiza un Festival internațional de jazz și o bienală de artă contemporană. În 2021, vom lansa Bienala de la Iași.
3. Festivalurile de weekend (StreetFood/Street Delivery) au avut întotdeauna un impact pozitiv asupra cetățenilor, iar producătorii locali, ONG-urile, Asociațiile Studențești, artiștii locali, au avut mereu succes la astfel de festivaluri. Se pot realiza prin colaborare cu un ONG sau chiar prin înființarea unei Fundații. Important este să încurajăm astfel de evenimente care consolidează în timp legăturile din interiorul comunității și îi fac pe ieșeni să fie tot mai conștienți că orașul este al lor, și nu al primarilor.