Educație
Schimbările în bine în România depind de schimbările în bine din educație. Este convingerea pe care mi-am format-o după aproape patru ani de activitate parlamentară. Am analizat documente oficiale, rapoarte și studii, am vorbit cu specialiștii în domeniu, cu profesorii, cu părinții, cu elevii și studenții. Educația este cea mai bună investiție pe care o putem face în viitorul României.
Responsabilitățile primăriilor în domeniul învățământului sunt limitate la gestionarea infrastructurii școlare. Însă aceste responsabilități sunt extrem de importante pentru viitorul întregii comunități. Voi investi în educație: în primul rând în școli și grădinițe, astfel încât copiii din Iași să aibă parte de facilități de nivel european. Voi investi însă și în instituții durabile care să reașeze municipiul pe harta științifică a României.
1. Construim școli și grădinițe în cartierele unde acestea lipsesc. Sunt zone în Iași unde nu sunt nici creșe, nici școli și nici grădinițe. Asta creează dificultăți pentru părinți dar și o presiune suplimentară pe infrastructura rutieră și pe cea școlară din proximitate. Primăria trebuie să construiască unități de învățământ acolo unde lipsesc și, cel mai important, trebuie să țină pasul cu dezvoltarea orașului. În prezent este nevoie de încă cel puțin 2 școli și 3 grădinițe în oraș, plus cel puțin 5 săli de sport la școli care nu au astfel de facilități.
2. Investim în modernizarea școlilor și a grădinițelor existente. Iașul este un centru universitar cu tradiție, cu cea mai veche universitate din țară. Însă nu doar universitățile sunt importante, ci și educația preuniversitară. Vom investi în școlile generale din cartiere, unde sunt necesare laboratoare IT, de fizică și chimie, în grădinițe și în general în facilitățile necesare unei educații moderne. Iașul trebuie să fie prietenos cu toți locuitorii săi, inclusiv cu școlarii și preșcolarii care își petrec mare parte din zi în școlile și grădinițele din oraș.
3. Înființăm un Centru de știință modern. Majoritatea țărilor din Europa au centre de știință. Diferența dintre un muzeu și un centru de știință este că într-un muzeu, mergi să vezi trecutul, iar într-un centru de știință, mergi să înveți viitorul. Centrele de știință au expoziții și experimente interactive, din care copiii învață principiile fundamentale ale fizicii și ale chimiei. Un Centru de Știință modern (10.000 de metri pătrați pentru experimente și exponate interactive), va oferi tuturor copiilor oportunitatea de a înțelege lumea din jurul lor și de a se pregăti pentru viitor. Un model de succes este Centrul de Știință Copernicus din Varșovia. O astfel de instituție generează efecte benefice pe termen lung și pe multiple paliere, îmbunătățind viața familiilor și perspectivele de viitor și, în același timp, atrăgând companii în oraș. Iașul va trebui să-și asume rolul de capitală regională și să organizeze caravane de știință și în mediul rural din județul Iași și din județele învecinate.
4. Punem bazele unui nou institut de cercetare. Un astfel de institut trebuie să aducă la un loc specialiștii din universitățile din Iași și din afară, pentru a crește potențialul de inovare al orașului. Dezvoltarea unor competențe specifice (cercetare genetică, biotehnologie, științele datelor) ar avea avantajul de a profila Iașul în anumite industrii pe plan internațional. Institutul de cercetare poate fi înființat în fosta zonă industrială din Tudor Vladimirescu, pe partea opusă a Bahluiului față de Universitatea Tehnică.