top of page

Smart City

În lumea civilizată, tehnologia este peste tot. Este integrată în administrație și este utilizată din plin pentru a-i ajuta pe oameni. Aplicațiile sunt nenumărate: îmbunătățirea transportului public, fluidizarea traficului, reducerea poluării și a consumului de energie, îmbunătățirea condițiilor de locuire, a sistemelor de educație și sănătate, creșterea siguranței pe străzi, reducerea birocrației, consultarea cetățenilor și controlul transparent al cheltuielilor publice. Iașul este însă în coada orașelor care utilizează avantajele tehnologiei în folosul cetățenilor. În multe privințe, administrația ieșeană funcționează în paradigma arhaică și cu instrumentele secolului al 19-lea.

Vom prelua la Iași cele mai bune practici din marile orașe ale lumii și, cu ajutorul tehnologiei, vom pune administrația în slujba cetățenilor. Vom asigura servicii mai bune, mai rapide și mai accesibile. Aceste practici înseamnă un oraș mai prietenos cu oamenii, înseamnă digitalizare, administrație profesionistă, bazată pe date concrete, capabilă să ia decizii optime în timp util.

1. Licitație pentru o soluție geospațială care să asigure gestiunea integrată a teritoriului (toate infrastructurile și serviciile Primăriei Iași) și implementarea soluției. Vor putea fi urmărite mult mai ușor toate actele de urbanism (autorizații, ceritficate, avize etc), va fi monitorizat stadiul lucrărilor la obiectivele de investiții, va fi integrat registrul spațiilor verzi și vor fi corelate absolut toate datele din Primărie cu datele geospațiale furnizate de această hartă oficială. Multe servicii oferite de Primărie vor putea fi livrate și online. Vom încuraja, în special pentru companii, utilizarea semnăturii electronice astfel încât deplasarea la primărie să fie înlocuită cu trimiterea și primirea documentelor pe email, cu semnătură electronică securizată.

2. Înființarea unui departament de City Intelligence, care va aduna datele relevante pentru orașul Iași și le va publica pe un portal gratuit, astfel încât orice cetățean, antreprenor, cercetător sau IT-ist să le poate accesa și utiliza în propriile aplicații. A descoperi nevoi și tendințe este esențial pentru o administrație implicată, modernă și coerentă. Vom avea indicatori pentru locuire, construcții, demografie, criminalitate, calitatea aerului, curățenie, dezvoltare economică, educație, sănătate, cultură, sport, tineret, dezvoltare urbană, transport și multe altele. Modelul londonez, aici.

 

3.Afișaje digitale în stațiile de transport public, în parcări, măsurători ale poluării. Mijloacele de transport în comun vor fi dotate cu dispozitive GPS astfel încât panourile de afișare din stații să afișeze timpul real de așteptare. De asemenea, vor fi lansate aplicații care să prezinte în timp real informații de interes pentru ieșeni: câte locuri de parcare sunt libere și în ce parcări, care este nivelul de poluare în diferite zone din oraș (evident, după dezvoltarea unei rețele municipale de senzori de măsurare a calității aerului), informații de interes despre oraș și despre activitatea administrației publice.

bottom of page