Transparență în Primărie
Primăria nu este o instituție cu ”circuit închis”. Tot ceea ce se întâmplă în administrația locală trebuie să fie cunoscut de către public. Transparența nu trebuie mimată, prin publicarea informațiilor în format închis sau în secțiuni ascunse ale paginilor de internet oficiale. Transparența înseamnă o atitudine deschisă a primarului față de cetățenii al căror interes îl servește și o atitudine responsabilă față de banii publici pe care îi gestionează. Ce trebuie făcut:
1. Publicăm din oficiu pe pagina de internet a Primăriei toate contractele, facturile, ordinele de plată și documentațiile aferente lucrărilor sau serviciilor plătite din bani publici. Am inițiat un proiect de lege în acest sens și voi fi primul primar din țară care pune în aplicare această măsură. Până acum, aceste informații puteau fi obținute doar după o solicitare scrisă în baza Legii 544 (a liberului acces la informații de interes public). De multe ori, era nevoie și de o sentință judecătorească din cauza refuzului nejustificat al autorităților de a da curs solicitării.
2. Organizăm concursuri pe bune pentru ocuparea funcțiilor publice. Acest lucru înseamnă anunțuri în spațiul public, comisii imparțiale, subiecte elaborate cu cap și lucrări corectate cinstit. Scopul este să aducem în administrație cât mai mulți oameni competenți și să eliberăm instituțiile de sub dictatura cumetriilor PSD.
3. Facem o regulă din consultarea ieșenilor pe toate deciziile importante ce țin de oraș. Consultare reală înseamnă discuții cu cetățenii și cu organizațiile neguvernamentale despre buget, despre proiectele de urbanism (în special despre orice eventuale noi dezvoltări imobiliare), despre proiectele majore de infrastructură și despre orice inițiativă ce implică o investiție considerabilă din bani publici. Voi crește treptat fondurile disponibile pentru bugetare participativă și voi duce decizia cât mai aproape de comunitate.
4. Rămânem fideli principiului #FărăPenaliînFuncțiiPublice. Voi fi un primar extrem de exigent cu orice abatere de la lege, cu orice tentativă de fraudă și cu orice abatere de la criteriile de integritate ale funcției publice. Angajații Primăriei și ai instituțiilor din subordine trebuie să fie un exemplu pentru întreaga comunitate în privința respectului față de lege, în privința atitudinii față de cetățean și față de bunul public.