Copou
Deși a fost în atenția administrației publice locale mai mult decât alte cartiere, sunt încă multe lucruri de făcut pentru Copou. Soluțiile noastre vizează în special spațiile verzi și parcurile, traficul și mobilitatea, precum și îmbunătățirea calității locuirii și regenerarea urbană.
-
Protejarea tuturor spațiilor verzi existente prin interzicerea oricărei construcții sau amenajări care le-ar putea afecta.
-
Replantarea de copaci pentru înlocuirea celor afectați în urma toaletării agresive și întreținerea celor existenți de către specialiști competenți.
-
Extinderea Parcului Expoziției prin înglobarea stadionului: mutarea stadionului în Cartierul Sporturilor și darea în folosință către publicul larg (contra cost) a infrastructurii existente. Terenul actual poate fi folosit și pentru concerte sau evenimente majore cu public, pista de alergare să fie folosită gratuit de populație, iar terenurile de antrenament existente în Copou pot fi închiriate doritorilor.
-
Extinderea Parcului Copou prin dărâmarea zidului Garnizoanei, mutarea unității militare în afara orașului și transformarea clădirii într-un muzeu de istorie al armatei.
-
Identificarea unor soluții care să permită scoaterea Penitenciarului în afara orașului și folosirea spațiului pentru unificarea celor 2 parcuri.
-
Reglementarea nivelului sonor al terasei Vânătorul (maxim până la ora 21:00 în timpul săptămânii și 22:00 în week-end).
-
Restricții de viteză pe Bd. Carol I prin montarea de „spinări” și de radare fixe, pentru a preîntâmpina accidentele.
-
Dotarea celor 2 parcuri existente cu infrastructură pentru spectacole și ateliere în aer liber.
-
Reabilitarea spațiilor dintre blocuri și dotarea lor cu elemente de mobilier urban (unitare stilistic) care să favorizeze socializarea familiilor și a copiilor.
-
Mai multe locuri de joacă pentru copii (inclusiv cei cu dizabilități)
-
Rezolvarea aglomerării de la IRO și din spatele corpului B al UAIC prin amenajarea unor parcări Park & Ride la intrările din oraș, dinspre care să circule autobuze de mici dimensiuni care să preia regulat pe cei veniți din alte localități spre spitalele și universitățile din Copou.
-
Eliberarea primei benzi de pe Bd. Carol I pentru transportul în comun, taxiuri și mașini electrice și programarea unui transport în comun cu o frecvență reglată pe orarul liceelor și universităților, dar și a clădirilor de birouri.
-
Asfaltarea străzii Viticultori, care poate prelua din traficul dinspre Agronomie spre Rediu și ieșirea din oraș, pentru a decongestiona Copoul.
-
Instituirea progresivă de parcări cu plată în jurul parcurilor și a Grădinii Botanice, pentru a descuraja deplasarea cu autoturismele proprii și a încuraja folosirea unui transport în comun modern și eficient.
-
Construirea pe o parte din suprafața Penitenciarului a unei mari parcări cu plată care să deservească cele două parcuri.
-
Cumpărarea de autobuze electrice de dimensiuni mai mici, care să poată intra pe străzile secundare din Copou, și crearea de noi stații, în așa fel încât orice locuință să fie la maximum 5 minute de mers pe jos de o stație de tramvai sau autobuz.
-
Interzicerea construirii de noi blocuri dacă nu asigură câte 2 locuri de parcare pentru fiecare apartament.
-
Extinderea rețelei de piste de biciclete și repararea celei existente prin asigurarea continuității și nivelării bordurilor în așa fel încât să nu fie nevoie să cobori de pe bicicletă.
-
Crearea unor bretele între C.A.Rosetti și Sărărie, în așa fel încât o parte din traficul de pe Copou să fie mutat pe C.A.Rosetti.
-
Asfaltarea străzilor secundare care nu au mai fost reparate de peste 10 ani.
-
Reabilitarea fostei Policlinici cu plată și transformarea ei într-un hub creativ cu spațiu expozițional, spații de co-working, ateliere pentru artiști și birouri pentru start-up-uri din zona industriilor creative.
-
Reglementarea unor condiții estetice pe care tonetele și chioșcurile mobile din parcuri să o îndeplinească pentru a putea fi integrate coerent în peisajul urban.
-
Repararea cișmelelor existente și amplasarea unor noi unități pentru a asigura hidratarea gratuită a trecătorilor.
-
Reabilitarea clădirilor aflate în paragină și înființarea unor centre pentru seniori.
-
Interzicerea construirii de noi blocuri fără respectarea distanței minime față de construcțiile existente prevăzută de lege.
-
Obligarea proprietarilor de case de patrimoniu să le reabiliteze.
-
Reglementarea situațiilor reclamate de locuitorii din vecinătatea rondului din Agronomie și parcării stadionului, care devin focare de tulburare a liniștii publice care necesită curățarea zilnică a deșeurilor aruncate.