top of page

Alexandru cel Bun

Cartierul Alexandru cel Bun, unul dintre cele mai populate cartiere din Iași, are mari probleme care trebuie rezolvate urgent: lipsa parcărilor, starea deplorabilă a spațiilor dintre blocuri (locuri de joacă, spații verzi, mobilier urban), poluarea, transportul local în orele de vârf și starea drumurilor secundare. Conform unui sondaj online realizat de Alianța USR-PLUS, peste 85 % dintre locuitorii cartierului Alexandru sunt nemulțumiți de situația parcărilor din zonă. Sau, mai exact, de lipsa lor. În afară de parcările de lângă Miron Costin și o porțiune de pe Șoseaua Națională, în cartierul Alexandru nu există parcări amenajate, fie publice, fie de reședință. Fiecare parchează pe unde apucă, inclusiv pe trotuare. De altfel, lipsa locurilor de parcare este una dintre principalele probleme ale cartierului, pe lângă poluarea și insuficiența spațiilor verzi, transportul în comun, traficul și starea drumurilor.​ O altă problemă a cartierului este că majoritatea locurilor din spatele blocurilor și dintre blocuri sunt abandonate și ignorate de autorități. Locurile de joacă din spatele blocurilor de la Familial și cel de pe strada Bistrița sunt degradate. La Minerva, în spatele stației de transport local, o construcție începută din anii 90 și abandonată a devenit o tabără improvizată pentru oameni fără adăpost, plină de mizerie. Nu în ultimul rând, timpii mari de așteptare a mijloacelor de transport în comun, mai ales în orele de vârf, reprezintă o altă mare problemă a locuitorilor din Alexandru cel Bun.

 

Soluțiile pe care le propunem:  

 

  • Construirea sau amenajarea de noi locuri de parcare. Se impune și construirea unei mari parcări supraetajate care ar putea fi în zona str. Mușatinii 59. De asemenea, multe parcări rezidențiale vor putea fi dublate printr-o structură metalică.

  • Curățarea, salubrizarea, amenajarea și modernizarea spațiilor dintre blocuri, inclusiv refacerea locurilor de joaca existente. Extinderea spațiilor verzi și plantarea de copaci acolo unde este spațiu. Montarea de mobiliar urban (bănci, coșuri de gunoi) în jurul spațiilor de joacă pentru copii și în zonele de relaxare de proximitate.

  • Montarea de coșuri de gunoi suficiente, campanii de informare pentru a-i îndemna pe locatari să păstreze curățenia și, acolo unde se impune, măsuri coercitive împotriva celor care nu respectă legea.

  • Calibrarea transportului public, ca rute și capacitate, pe măsura nevoilor din cartier, astfel încât oamenii să poată circula în condiții civilizate și să ajungă la timp. Vom mări numărul de autobuze și tramvaie care vor circula după un program adaptat nevoilor reale ale oamenilor. De asemenea, vom introduce treptat, pe porțiunile care permit acest lucru, benzi unice pentru autobuze.

Proiectul tău preferat

Alege proiectul preferat
Submit

Your content has been submitted

Your content has been submitted

bottom of page