România trebuie să acorde tinerilor o șansă la un viitor în țară.
Sentimentul unei națiuni unite înseamnă solidaritate între generații. O generație întreagă de tineri care rămân în România înseamnă bătrâni care nu mai sunt singuri, nepoți care se pot bucura de bunicii lor și familii tinere care beneficiază de mai multă susținere. Economic, înseamnă că fondul de pensii rămâne viabil și generațiile care vor ieși la pensie în următorii ani vor fi în siguranță.
În 2030, tinerii se vor confrunta cu o piață a muncii tehnologizată și informatizată, pentru care școala de azi nu îi pregătește. Este o urgență națională să digitalizăm întreg sistemul de educație, să oferim o curriculă personalizată, în acord cu piața muncii și cu perspectivele de viitor. Vrem să folosim forța IT-ului românesc pentru a digitaliza complet educația din România într-un timp scurt și pentru a oferi copiilor cele mai bune șanse în economia anului 2030. Părinții vor avea posibilitatea să observe îndeaproape parcursul școlar al copiilor lor, abilitățile acestora și să primească sfaturi personalizate în legătură cu traseul profesional pe care copiii lor ar putea să îl urmeze.
Succesul în școală depinde și de ceea ce se petrece în afara ei. Pentru copiii care vin din comunități vulnerabile, pentru cei care trebuie să meargă distanțe lungi până la școală și pentru cei cu venituri mici, avem nevoie de transport gratuit și masă caldă în fiecare zi. Decalajul între mediul rural și cel urban trebuie redus cât mai rapid. Iar primul pas este să oferim condiții bune de viață și de studiu pentru copiii de la sat.
Tinerii trebuie susținuți cu măsuri reale, nu cu vorbe.
Astăzi, mulți tineri care termină școala aleg să plece în afară sau să stea acasă pe banii părinților. Ca să stimulăm integrarea în muncă și să încurajăm responsabilitatea, putem subvenționa chiriile pentru tinerii de până la 26 de ani care studiază sau muncesc. Vor fi pe cont propriu, dar alături de cei dragi.
În același scop, putem crește prima de încadrare în muncă.
Și ca să-i ajutăm din timp să-și aleagă un drum în viață, putem introduce stagiile de practică încă de la liceu. Suntem țara europeană cu cei mai mulți tineri care profesează în domenii fără legătură cu studiile făcute. Trebuie să schimbăm asta ca să ne recâștigăm elanul economic ca țară. Să oprim exodul celor harnici și competenți. Să încurajăm munca, independența și responsabilitatea.
Un parteneriat solid public-privat poate atinge toate aceste obiective - digitalizarea educației, integrarea tinerilor în piața muncii - în timp util pentru a fi pregătiți pentru noua revoluție economică.
Viitorul se construiește de azi. Și începe cu copiii și cu tinerii. Oportunitățile pe care le oferim acum se vor întoarce înzecit peste ani. Vom fi o societate sudată, puternică și dinamică.
Comments