Centru
Locuitorii centrului Iașului beneficiază de o numeroase avantaje: sunt aproape de instituțiile administrative ale orașului, de muzee și alte funcțiuni culturale, au acces mult mai facil la mijloacele de transport în comun, la restaurante și alte spații pentru petrecerea timpului liber. Însă tocmai pentru că este atât de atractivă, zona centrală riscă să devină din ce în ce mai aglomerată. Sunt tot mai multe mașini dar și construcții noi, uneori disproporționate, alteori în opoziție vizibilă de stil cu contextul patrimonial. O altă mare problemă cu care se confruntă centrul Iașului este pierderea clădirilor și a țesutului urban istoric, prin demolări, neluarea măsurilor de stopare a degradării lor, sau chiar prin proaste restaurări ce duc la eliminarea detaliilor arhitecturale. Clădirile istorice care se răresc pe zi ce trece în zona centrală sunt lăsate în paragină, să cadă de la sine pentru a fi ulterior vândute marilor investitori imobiliari care promit să "salveze" zona după ce a fost intenționat neglijată de către municipalitate ( exemplu: multe clădiri de pe Strada Sf. Andrei). Alteori, aceste clădiri sunt demolate chiar de municipalitate (Strada Albă nr.4). Nu de puține ori, ele sunt prost restaurate, pereții din cărămidă sau piatră naturală sunt astupați cu beton armat, contrar principiilor de restaurare, pierzându-se astfel detalii valoroase dar și atmosfera autentică pe care o dau acele clădiri (exemplu: Muzeul de istorie naturală, Baia Turcească, Clădirea fostei Chesturi). Când astfel de lucrări se finalizează, clădirile rămân goale, din cauza incapacității municipalității să activeze și să le pună în valoare (exemplu: Muzeul Municipal, Casa Callimachi).
O mare problemă a centrului este legată de poluare, de traficul sufocant și de numărul mare de mașini parcate pe trotuare sau în zone destinate spațiului verde. Deși aceasta este o problemă generală, la nivelul întregului oraș, zona centrală riscă să devină mult mai aglomerată și poluată, având în vedere interesul mare al investitorilor imobiliari și noile construcții care vor aduce mai multe mașini în centru. O altă problemă este dezvoltarea imobiliară haotică, care nu ține cont de vecinătăți, de contextul istoric al centrului și de caracterul orașului. Se pierd clădiri și se destramă țesutul urban istoric, iar spațiile publice în aer liber sunt tot mai puține. Centrul istoric este aproape inexistent, nedefinit, cu restaurări lipsite de caracter, uneori în totală opoziție cu principiile generale de restaurare, de exemplu Proiectul Cinema Trianon promovat de primărie (proiect care nu respectă deloc istoria acelei clădiri, venind cu o propunere total anacronică) sau intervențiile aduse ariei formate din Statuia Independenței și zona sa de protecție, unde s-a înlocuit travertinul - piatră naturală - cu ciment colorat, un material ieftin, fără calități arhitecturale sau istorice. Nu în ultimul rând, în multe zone din centru trotuarele sunt foarte înguste, impracticabile, sau sunt blocate de mașini, iar pietonii sunt nevoiți să meargă pe stradă, prin trafic.
Solutiile pe care le propunem:
-
Amenajarea de parcări la periferia zonei centrale pentru a oferi alternativă celor care nu doresc să vină cu mașina personală în centru.
-
Instituirea parcărilor cu plată în centrul orașului pentru a încuraja utilizarea transportului public sau a transportului alternativ.
-
Adaptarea funcțiunilor, a aspectului general și a nivelurilor de înălțime pentru noile construcții ce urmează a fi autorizate în zona centrală, prin rectificarea și actualizarea noului Plan Urbanistic General (PUG).
-
Încurajarea serviciilor reprezentative pentru centrul unui oraș (terase, cafenele, centre culturale, muzee, spații expoziționale, parcuri, piețe publice) prin reduceri de taxe, impozite și alte beneficii.
-
Impunerea unui aspect coerent, standardizat, al anunțurilor publicitare, și al reclamelor de pe clădirile istorice din centrul orașului, care ajută să scoată în evidență calitățile estetice ale clădirilor istorice, nu mesajul publicitar.
-
Relocarea actualilor locatari și restaurarea clădirilor din zonele istorice ale Iașului, aflate în patrimoniul primăriei, care nu sunt neapărat monumente istorice, dar care dau caracter unei zone, de exemplu Strada Cuza Vodă, Strada Armeană, Strada Arcu.
-
Deschiderea unui program de finanțare și încurajarea restaurării clădirilor aflate într-o stare avansată de degradare, proprietăți private.
-
Impunerea unui impozit crescut pentru proprietățile din zona centrală care nu sunt folosite și nu sunt date spre închiriere, deși sunt în stare bună din punct de vedere structural și funcțional.
-
Organizarea concursurilor naționale și internaționale de restaurare pentru monumentele istorice din zona centrală și nu numai, cu ajutorul Ordinului Arhitecților, pentru a asigura calitatea, sustenabilitatea și reprezentativitatea clădirilor nou restaurate.
-
Extinderea zonei pietonale și adaptarea sa la necesitățile persoanelor cu dizabilități - trotuare suficient de largi, fără obstacole (stâlpi de electricitate, tonete, coșuri de gunoi, panouri publicitare), protejate pentru a evita parcarea mașinilor pe acestea, rampe între trotuar și trecerea de pietoni cu panta accesibilă.
-
Extinderea zonei de promenadă de pe Strada Ștefan cel Mare - de la Piața Unirii până la Palatul Culturii.
-
Cu mici investiții din partea municipalității, putem deschide grădinile din jurul clădirilor aflate în posesia Primăriei, pentru activități în aer liber - proiecții de film, festivaluri, expoziții, diverse alte activități publice (de exemplu, grădina din jurul casei Callimachi de pe strada Cuza Vodă, aflată în proprietatea Primăriei)
-
Tot cu mici investiții, se pot dechide terenurile de sport ale școlilor din zona centrală, pentru a fi folosite de oricine, în afara orelor de curs.
-
Concursuri de soluții și consultări publice reale pentru fiecare amenajare de parc, pentru fiecare restaurare de clădire istorică, pentru fiecare construcție nouă, ca să putem garanta transparența și calitatea spațiului construit și să lăsăm mai departe un oraș cu care să ne mândrim cu toții.