Diana Șoșoacă a fost eliminată din cursa pentru alegerile prezidențiale de către CCR. Nu există nicio cale de atac pe care aceasta o poate exercita. Motivul eliminării din cursă ar fi că mesajele candidatei nu respectă Constituția. Această acțiune a CCR reprezintă un precedent extrem de periculos! Curtea Constituțională este compusă din nouă magistrați numiți politic. Rezultatul votului pentru invalidarea lui Șoșoacă a fost 5-2, cu doi judecători absenți. Cei cinci judecători care au votat pentru invalidare au fost numiți de PSD și UDMR.
Diana Șoșoacă este un personaj toxic al politicii românești, cu zeci de poziționări anti-europene, discriminatorii sau xenofobe. Dar aceste poziționări trebuie sancționate într-o curte de justiție, cu un proces corect, care acordă dreptul la apărare, nu printr-o execuție politică.
Posibilitatea ca cinci judecători numiți politic să invalideze orice candidatură incomodă ar trebui să ne îngrijoreze pe toți.
Această decizie are un impact uriaș asupra cursei electorale. În primul rând, îl favorizează pe George Simion. Dacă acesta culege voturile AUR și SOS, poate trece de 20%, intrând în turul 2. Este scenariul preferat de candidatul PSD, Marcel Ciolacu, care nu este sigur de victorie în turul 2, decât dacă îl înfruntă pe George Simion. Cinci judecători de la CCR, numiți de PSD și UDMR, i-au netezit calea candidatului PSD către Cotroceni.
În mod clar, legea pentru alegerea Președintelui României trebuie modificată. Cazul invalidării unui candidat, fără motive obiective clare, nu trebuie să se mai repete. De aceea, am depus un proiect legislativ prin care modificăm Legea nr. 370/2004 pentru alegerea Președintelui României astfel încât CCR, o instanță ai cărei membri sunt desemnați politic, să fie scoasă din procedura de validare a candidaturilor și să nu poată deveni un jucător politic.
Conform proiectului depus, cele mai importante probleme juridice vor fi soluționate de Înalta Curte de Casație și Justiție, unde activează judecători cu zeci de ani de experiență, nu oameni susținuți de partide. CCR își va păstra rolul constituțional de a valida rezultatele alegerilor, dar principalele atribuții trec la Înalta Curte de Casație și Justiție.
În România, trebuie să luptăm pentru alegeri corecte, în care oricine poate candida dacă îndeplinește condițiile legale și în care voturile sunt numărate corect.
Kommentare