De ce am plecat
din USR
și ce urmează
Am plecat din USR pentru că nu mai răspunde nevoii societății românești de a schimba modul de a face politică dintr-unul bazat pe relații, cumetrii și beneficii personale într-unul democratic, bazat pe transparență, dezbatere, competență și merit. Sunt trei motive mari care m-au determinat să nu mai investesc efort în acel partid și să aleg o altă cale.
Lipsa criteriilor meritocratice, luptele interne pentru funcții și dictatura șefilor
În USR, nu au existat niciodată criterii meritocratice explicite, cum ar fi CV-ul, activitatea din partid, abilitățile de comunicare sau rezultatele electorale. A existat doar votul intern, care în timp a fost pervertit “să iasă cum trebuie”, iar apoi anulat cu totul. Conducerea nu a răsplătit performanța, ci a transmis mesajul că “ori ești cu noi, ori ești împotriva noastră”. Oamenii buni care s-au implicat la început au fost eliminați, ca să nu pună probleme conducerii. USR a devenit doar un vehicul pentru asigurarea unor locuri în Parlament pentru cei obedienți șefilor, dominat de lupte interne și decizii arbitrare de la centru. Din 2017, de la plecarea fondatorului Nicușor Dan, vedem o hemoragie continuă de talent și resurse. Mii de membri au plecat pentru a investi în altceva de la zero.
Deciziile proaste, printre care și ieșirea de la guvernare, o decizie catastrofală
Conducătorii USR au ieșit de la guvernare ca să nu fie concediați și ei de Cîțu, nu pentru vreun motiv principial. Le-a fost frică de oameni mai competenți decât ei care ar fi devenit miniștri și ar fi dus mai departe mandatul dat USR de către alegători. Cei responsabili de sinuciderea politică a USR nu și-au cerut niciodată scuze de la alegători. Au dat cu piciorul nu doar la mandatul primit de la alegători, ci și la șansa de a schimba ceva în România. La începutul lui 2021, priveam cu optimism la perspectiva a patru ani de guvernare “de dreapta”. În doar câteva luni, gașca de la conducerea USR a spulberat toate speranțele pentru România și a predat țara PSD-ului. Ieșirea de la guvernare a fost o decizie catastrofală. Când ai o conducere dominată de 2-3 oameni, concentrați exclusiv pe controlul partidului, deciziile luate sunt de calitate redusă și în detrimentul organizației și al cetățenilor.
Abandonarea oamenilor curați și pactizarea cu sistemul
Prin alianța cu PMP și partidul lui Orban, USR s-a predat sistemului politic care a sufocat România în ultimii 35 de ani. Dintr-un partid nou, curat, fără compromisuri, USR a ajuns să se asocieze cu dinozauri politici, înșelând așteptările electoratului și abandonând misiunea reformatoare pe care și-a asumat-o la început. În mare parte din județe, liderii PMP sunt printre cei mai corupți oameni politici. La Iași, șeful PMP și aliatul USR este Petru Movilă, care este în același timp city managerul lui Mihai Chirica și cel care asigură PNL majoritatea în Consiliul Local! Nu are niciun sens pentru oameni educați și competenți să participe la asemenea "combinații".
Mi-am pierdut încrederea în USR. Nu puteam să vă cer să votați ceva în care eu nu mai credeam. Dar nici nu vreau să abandonăm. Vreau să continuăm ce am început.
Am plecat din USR, dar nu am renunțat nici la politică și nici la principii.
Oricât de mult mă doare sufletul pentru eșecul proiectului USR, trebuie să avem forța și curajul să mergem mai departe.
Eu am rămas aceeași și mi-am păstrat aceeași viziune pentru Iași și pentru România.
Vreau să aducem aer curat în politica locală și națională.
Vreau să aducem competență și onestitate.
Vreau să spargem monopolul sistemului.
Vreau să eliberăm Iașul de corupți și de incompetenți.
Așa că am deschis un nou capitol. Avem un nou partid și o nouă echipă. Îi așteptăm pe toți cei care și-au pierdut încrederea în USR să vină alături de noi. Nu eticheta partidului contează, ci valorile în care credem. Avem entuziasmul, deschiderea și energia unui proiect nou, făcut de oameni noi, cu o politică corectă.
Ce urmează?
În octombrie 2023, m-am alăturat Partidului “România ECO (Echitate, Comunitate, Onestitate)”, partid înregistrat la Tribunalul București în 2021. Tot în octombrie 2023, împreună cu colegii fondatori, am decis modificarea numelui partidului în “CURAJ pentru România” și am depus actele la Tribunalul București.
După mai multe termene și hărțuiri din partea "prietenilor" politici, încă nu avem o decizie definitivă a instanței pentru modificarea de nume. Avem hotărârea instanței pe fond.
Vom intra în alegerile locale de pe 9 iunie sub numele “România ECO”. Apoi, după câteva luni, ne vom numi “CURAJ pentru România”.
Vom candida la Primăria Iași, Primăria Ploiești și în alte localități din țară. Vino și tu alături de noi!